- 40 dkg lencse
- 30 dkg füstölt hús (sertésoldalas, -tarja, -comb vagy pulykacomb)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 10-15 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, burgonya, stb. ízlés szerint)
- tejföl
- 1-2 evőkanál mustár
- babérlevél
- bors
- ecet vagy citromlé
Előző este a lencsét nézzük át, többször mossuk meg, majd éjszakára áztassuk hideg vízbe (fontos a hidegvíz). A füstölt húst érdemes jól kiáztatni, különben nagyon sós lehet az étel, ezért ezt is áztassuk be előző este (a pulykát és a gyors érlelésű füstölt húst nem kell).
A füstölt húst tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a babérlevelet, (min.: 3 db, hogy az íz megjelenjen max.: 6 db, hogy még erőteljes, de kellemes legyen) 1 egész vöröshagymát, apróra vágott fokhagymát.
Mikor már kezd puhulni a hús, hozzáöntjük a lencsét és felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, mert a lencse nagyon sok vizet vesz föl.
Amikor a lencse félig megfőtt hozzá adjuk a megtisztított, felkockázott (karikázott) zöldséget készre főzzük. Közben a lisztből (vagy keményítőből) tejfölből, mustárból fél dl vízzel habarást készítünk, (a főzelékeket lehet a sajátanyag pürésítésével is sűríteni) csomómentesre keverjük, (én ehhez habverőt használok, nem fakanalat így tökéletesen sima lesz) majd besűrítjük vele a főzeléket. Ízlés szerint ízesíthetjük citromlével vagy ecettel (szerintem minden ecetes étel kellemesebb lesz egy pici cukorral, de ez elhagyható). Sóval, borssal utána ízesítjük, ha kell, lassan készre forraljuk.
Tálaláskor tejfölt és frissen sült cipót adunk hozzá.
A vegetáriánus változat füstölt hús nélkül készül, ha lakto-ovo vegetáriánus, akkor kemény tojással tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése